15.6.13

Näin teet itse raakasuklaasi!

Raakasuklaa on maailman terveellisintä suklaata. Kaupasta ei yhtä terveellistä tummaa suklaata voi löytää. Esim. reilun kaupan tumma suklaa, joka sisältää (muka) 70% kaakaota, sisältää mm. geenimanipuloitua soijalesitiiniä ja paljonpaljon sokeria. Raakasuklaa on aiiiivan älyttömän hyvää (sen terveellisyyden lisäksi), mutta kauhean kallista. :( Siispä päätin kokeilla valmistusta itse. Aineksethan löytyi kaapista jo muutenkin, sillä käytän niitä melko usein. Nää raaka- ja superruoat on kyllä sen verran hintavia, että ei nyt ehkä pelkän raakasuklaan valmistuksen takia kannata ostaa. Ellei sitten aio useampaan otteeseen tehdä. :) Sitten asiaan:

Ainekset:

4 dl kaakaovoita (raastettuna)
1 (kukkurallinen) rkl kylmäpuristettua kookosöljyä
2-3 rkl agavesiirappia tai kotimaista JUOKSEVAA luomuhunajaa
1 dl raakakaakaojauhetta
½ dl lucumajauhetta (tai vähän enemmän)
1 rkl acai-jauhetta
1 dl gojimarjoja (paloiteltuna tai sellaisenaan)
1 dl raakacashew-pähkinöitä
ripaus aitoa vaniljajauhetta
ripaus ruususuolaa

1. Rasvat: Kookosöljy sulaa 25 asteessa, joten pidä sitä hetki huoneenlämmössä niin on helpompi ottaa lusikalla. Mittaa vähän yli ruokalusikallinen korkeareunaiseen kulhoon. Bionan kookosöljy on luomu raakatuote ja varovasti kylmäpuristettu aidosta kookoksesta. Raasta 4 dl kaakaovoita kookosöljyn sekaan. Itse käytän Puhdistamon kaakavoita, joka on kylmäpuristettu laadukkaista kaakaopavuista. Kaakaovoi sulaa nopeasti käsiin joten kannattaa pitää jotain suojaa (esim. pakkauksen muovi). Laita kulho lavuaariin lämpimään veteen ja anna rasvojen sulaa nestemäisiksi. Helpomminhan nää sulais hellalla lämpöhauteessa, mutta kun kyse on raw foodeista, lämpötilan olisi hyvä pysyä alle 43 asteen. :)



2. Lisää luomuhunaja tai agavesiirappi. Lämmitä hieman ennen lisäämistä, ettei suklaa juoksetu (itselläni kävi näin). Tai sitten laita heti alussa rasvojen kanssa hauteeseen. Juoksettunut suklaamassa on klöntti, josta öljy on erkaantunut. Tilanteen voi pelastaa lisäämällä massaan tilkan tulikuumaa kahvia ja vatkaamalla kunnolla. Tämä ikävä kyllä vaikuttaa valmiin suklaan koostumukseen, siten että on enemmän fudgemaista.

3. Lisää jauheet. Kaakaojauheen jauhoin itse raakakaakaopavuista, mutta sitä saa myös valmiina jauheena. Valmiista kaakaojauheista kannattaa valita Puhdistamon raakakaakaojauhe, koska Cocovin oli jotenkin vähän karun makuista. ;) Acai-marjajauheessa on runsaasti proteiinia, kuitua, rautaa, fosforia, kalsiumia, kaliumia, omega 3, 6 ja 9 rasvahappoja sekä todella korkea B1, B2, B3, C ja E-vitamiinipitoisuus. Amatsonin alkuperäiskansat on syöneet näitä monien satojen vuosien ajan. ;) Cocovin tuotteet olen todennut hyviksi. :) Acai-jauhe ei ole välttämätön, myös esim. maca-jauhe käy, mutta halusin acaita antamaan vähän makua. Lucuma-jauhe on lucumahedelmästä jauhettua ja siinä on mm. runsaasti B-vitamiineja, rautaa, kalsiumia, fosforia ja A-vitamiinin esiastetta beetakaroteenia. Lucuma sopii hyvin makeuttamaan suklaata ja miksei myös muita leipomuksia. Ei nosta verensokeria! :) Vaniljajauhe on varmaan kaikille jollain lailla tuttu juttu, mutta mitenkäs ruususuola? Ruususuola (kristallisuola) louhitaan käsin Himalajan vuoristolta. Kimpaleet työstetään käsityönä, pilkotaan, huuhdotaan ja jauhetaan. Tavallisesta valkoisesta suolastahan on poistettu kemiallisesti kaikki mineraalit, koska ne ovat esteenä jatkojalostamiselle. Kristallisuolassa kaikki ihmiselle tärkeät ja välttämättömät 80 eri mineraalia ovat tallella (mm. kalsium, magnesium, kalium ja rauta). Mineraaleista johtuu ruususuolan punainen väri, josta siis nimityskin tulee. :)



4. Lisää muut aineet. Itse laitoin cashew-pähkinöitä ja goji-marjoja. Vain taivas on rajana! Hyvin sopii esimerkiksi kaakaonibsit, hampunsiemenet, mantelit, inkamarjat, sitrushedelmien kuoret, kuivatut hedelmät, kaikenlaiset marjat, kookos, kirsikka, minttu ja mehiläisen siitepöly. :) Goji-marja muistuttaa koostumukseltaan rusinaa. Goji-marjassa on paljon proteiinia, 18 eri aminohappoa, ja 21 kivennäis- ja hivenainetta. Ruohonjuuren sivuilta: "Kiinassa sen käytöllä on tuhansien vuosien historia. Sana “goji” tarkoittaa suomennettuna iloista. Kiinalainen sanonta kuuluukin: “Hän, joka syö goji-marjoja aamulla, pomppii ilosta koko päivän”."



5. Sitten vaan muotteihin ja jääkaappiin tai pakastimeen. Itse käytin jääpalamuotteja ja tuli 22 konvehtia. Kannattaa maistaa välillä massaa ja lisäillä aineita sen mukaan mitä itse suklaaltaan haluaa. :) Alla kuva valmiista suklaasta. Sillä kertaa kaadoin massan folion päälle suureen vuokaan, annoin hetken olla jääkaapissa ja tein viiltoja molempiin suuntiin.



1 kommentti:

  1. Betway Casino Review: €200 welcome bonus + 200 free spins
    Betway is a sports betting website in Spain 포커 테이블 and They 해외배당흐름 have been around winwin 토토 for over 30 years 메종프란시스커정바카라루쥬오드퍼퓸 and they have their fair share of bonuses and promotions. 더킹바카라

    VastaaPoista