27.6.13

Hyvät ja huonot rasvat & rasvaa polttava ruoka

Oikeesti ihmiset, älkää pelätkö syödä rasvoja. Rasva ei ole se, joka lihottaa, jos osaa valita hyviä rasvoja. Lihottajana toimii huonot nopeat hiilihydraatit (valkoinen sokeri, valkoinen jauho, valkoinen riisi, vehnä jne.), huonot rasvat (transrasvat, kovat eläinrasvat, LDL-kolesteroli…) ja kaikenmaailman lisäaineet jotka varastoituvat elimistöön. Liikaa nautittuna kaikki nämä estävät maksaa ja haimaa toimimasta oikein. Maksan tehtävä on puhdistaa elimistöön saapuvat myrkyt ja huonot rasvat, mutta joku kapasiteetti silläkin on. Eli jos syötte paljon myrkkyjä ja kovia rasvoja, maksa ei enää toimi kunnolla ja kaikki varastoituu elimistöön, verisuoniin ja soluihin, mikä taas lihottaa ja altistaa kaikenmaailman sairauksille. Hyviä rasvoja saa ja pitääkin syödä, paljon! Hyvät rasvat mm. suojelevat sydäntä ja verisuonia, vähentävät huonoa LDL-kolesterolia ja polttavat elimistöön kertynyttä huonoa rasvaa.
Tässä vähän tietoa rasvoista ja muutamia esimerkkejä:


HYVÄT: (suojaa sydäntä, vähentää huonoa LDL-kolesterolia, poistaa verisuoniin, soluihin ja muualle kehoon varastoitunutta rasvaa)
= kerta- ja monityydyttymättömät (pehmeät) rasvat, kaikki kasvirasvat (myös tyydyttyneet eli kovat, elimistö tarvitsee myös hyviä kovia rasvoja), cis-rasvat (esim. linoli- ja alfalinoleenihappo), kasvisterolit, HDL-kolesteroli (vie kolesterolia pois soluista), omega-rasvahapot


- kana
- kalkkuna
- kala
- kasvirasvat ja -öljyt (kookosrasva/-öljy, oliivi-, avokado-, auringonkukka-, rypsiöljy, mieluiten kylmäpuristettu = vitamiinit tallella)
- kasvikset
- oliivi & avokado (auttaa polttamaan rasvaa)
- pähkinät (suojaa sydäntä ja verisuonia)


HUONOT: (tukkii verisuonet, rasva kertyy varsinkin vatsan seudulle ja maksa ei toimi kunnolla -> aiheuttaa mm. diabetesta, sydän- ja verisuonitauteja, Alzheimerin tauti....)
= tyydyttyneet eli kovat eläinrasvat, transrasvat (=piilorasvat), LDL-kolesteroli (vie kolesterolia soluihin)


- rasvainen porsaan- ja naudanliha
- rasvaiset maitotuotteet (rasvainen maito, rasvainen juusto, kuohukerma jne.)
- voi
- valmisruuat (transrasvaa)
- valmismarinadit ja -kastikkeet (transrasvaa)
- kananmunan keltuainen (LDL-kolesterolia, syö max. 6 viikossa)


Eli semmoinen. Katsokaa siis, millaisia rasvoja syötte. :)

Lähiaikoina on ollut paljon puhetta rasvaa polttavista ruoista. Itse olen syönyt näitä paljon, ja masusta on lähtenyt melkein 5 senttiä (tietenkin yhdistettynä muutenkin terveelliseen ruokavalioon ja liikuntaan). Kaikkien näiden sanotaan siis polttavan rasvaa, mutta tässä kerron myös muita hyötyjä. Näitä ruokia ovat muun muassa:

Kaurapuuro: Itse syön kaurapuuroa joka aamu marjojen kera. Kaurasta saa energiaa, se laskee kolesterolia ja pitää verensokeria tasapainossa.

Pähkinät ja mantelit: Pähkinät on herkkua. Varsinkin raaka cashew. <3 Raakana pähkinöissä on kaikki vitamiinit, aminohapot ja hivenaineet tallella, mutta on ne muutenkin terveellisiä. Rakentaa lihasta, pitää verenpainetta kohdillaan ja suojaa sydäntä ja verisuonia. :)

Pavut: Itse en oo hirveesti tykännyt pavuista, mutta kyllä välillä tulee tungettua johonkin ruokaan. Rakentaa lihasta ja parantaa ruoansulatusta.

Pinaatti ja muut vihreät vihannekset (hapankaali, kurkku, kesäkurpitsa, parsakaali, selleri, salaatti): Kaikki herkkua, kesäkurpitsaa ja parsakaalia laitan melkein kaikkiin ruokiin, kurkusta ja selleristä teen usein smoothien (resepti tulee myöhemmin ;)). Pinaattiakin tungen vähän joka paikkaan; puuroihin, smoothiesiin, ruokiin.. Taistelevat kaikki sydänsairauksia ja ylipainoa vastaan. Paljon kasvissteroleita. :)

Vähärasvaiset maitotuotteet: Joka päivä puuroon tai täysjyvämuroihin rasvatonta maitoa, välipalaksi rasvatonta maitorahkaa tai raejuustoa… Leivän päälle ja naposteltavaksi ihania vähärasvaisia juustoja. <3 Vahvistaa luustoa ja auttaa painonpudotuksessa.

Kananmuna: Tää on vähän kysymysmerkkikohta mulle, koska kananmunien keltuainen nostaa kolesteroliarvoja jos syö liikaa. Ja tääkin on eläinperäistä rasvaa. Valkuainen sen sijaan sisältää paljon proteiinia. Syön maksimissaan 4 keltuaista viikossa, koska meillä on muutenkin suvussa paljon sydän- ja verisuonisairauksia. Teen esim. usein niin että laitan munakkaaseen 2 valkuaista ja vain yhden keltuaisen. :) Rakentaa lihasta.

Kalkkuna, kana ja kala: Vahvistaa immuunijärjestelmää ja lihasta. Käytän leivän päällä kalkkunaleikettä ja kanaa syön todella paljon. Rasvaisen porsaanlihan oon jättänyt lähes kokonaan pois. Joskus syön vähärasvaista jauhelihaa. En oo aikasemmin oikein keksinyt mitä kalasta vois tehdä, mutta nykyään oon tehnyt niistä aika hyviä juttuja. Syön paljon tonnikalaa, lohta ja joskus seitiä. Alempana yks hyvä lohiruoka. :)

Oliivi ja avokado:
Laskee kolesterolia, parantaa immuunijärjestelmää ja polttaa rasvaa (kuulemma varsinkin vatsan seudulta). Öljyt kannattaa myös vaihtaa näihin. Ite käytän AINA luomua kylmäpuristettua oliivi- tai avokadoöljyä.

Täysjyvätuotteet: Kuitu auttaa elimistöä ”suodattamaan” huonot rasvat, jolloin ne eivät varastoidu kehoon. Ehkäisee myös korkeaa verenpainetta. Täysjyväleipää, hapankorppua, täysjyvämakaronia ja muuta tulee syötyä aika paljon. :) Saan noin 30 g kuituja päivässä.

Marjat: NAMINAMI<3 Käytän tosi paljon marjoja. Puurossa, smoothieissa, pirtelöissä ja sellaisenaan. :) Suojaa sydäntä, parantaa muistia ja näköä.

Tuliset paprikat (chili, habanero, jalapeno..): Nopeuttaa aineenvaihduntaa ja vahvistaa immuunipuolustusta. Ite käytän chiliä aika paljon.

Greipit: Nopeuttaa ruoansulatusta, varsinkin ennen ruokailua nautittuna. Ite syön aina juuri ennen isoa lämmintä ateriaa puolikkaan greipin. :)

Kaneli ja kurkuma: Nopeuttaa ruoansulatusta ja parantaa rasvanpolttoa. Kurkuma on mulle jotenkin vieras juttu, mutta aitoa ceylon-kanelia laitan usein smoothieen, puuroon tai rahkan sekaan.

Kahvi ja vihreä tee: Tukee aineenvaihduntaa. Juon kahvia ja teetä päivittäin. Tee joko vihreetä tai sitten jotain muuta. Nykyään oon juonut aika paljon voikukka-takiaisteetä, koska voikukka puhdistaa maksaa, kuten eilisessä postauksessa kerroin. Teho perustuu karvasaineisiin. :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti