Oikeesti
ihmiset, älkää pelätkö syödä rasvoja. Rasva ei ole se, joka lihottaa,
jos osaa valita hyviä rasvoja. Lihottajana toimii huonot nopeat
hiilihydraatit (valkoinen sokeri, valkoinen jauho, valkoinen riisi,
vehnä jne.), huonot rasvat (transrasvat, kovat eläinrasvat,
LDL-kolesteroli…) ja kaikenmaailman lisäaineet jotka varastoituvat
elimistöön. Liikaa nautittuna kaikki nämä estävät maksaa ja haimaa
toimimasta oikein. Maksan tehtävä on puhdistaa elimistöön saapuvat
myrkyt ja huonot rasvat, mutta joku kapasiteetti silläkin on. Eli jos
syötte paljon myrkkyjä ja kovia rasvoja, maksa ei enää toimi kunnolla ja
kaikki varastoituu elimistöön, verisuoniin ja soluihin, mikä taas
lihottaa ja altistaa kaikenmaailman sairauksille. Hyviä rasvoja saa ja
pitääkin syödä, paljon! Hyvät rasvat mm. suojelevat sydäntä ja
verisuonia, vähentävät huonoa LDL-kolesterolia ja polttavat elimistöön
kertynyttä huonoa rasvaa.
Tässä vähän tietoa rasvoista ja muutamia esimerkkejä:
HYVÄT:
(suojaa sydäntä, vähentää huonoa LDL-kolesterolia, poistaa verisuoniin,
soluihin ja muualle kehoon varastoitunutta rasvaa)
= kerta- ja
monityydyttymättömät (pehmeät) rasvat, kaikki kasvirasvat (myös
tyydyttyneet eli kovat, elimistö tarvitsee myös hyviä kovia rasvoja),
cis-rasvat (esim. linoli- ja alfalinoleenihappo), kasvisterolit,
HDL-kolesteroli (vie kolesterolia pois soluista), omega-rasvahapot
- kana
- kalkkuna
- kala
-
kasvirasvat ja -öljyt (kookosrasva/-öljy, oliivi-, avokado-,
auringonkukka-, rypsiöljy, mieluiten kylmäpuristettu = vitamiinit
tallella)
- kasvikset
- oliivi & avokado (auttaa polttamaan rasvaa)
- pähkinät (suojaa sydäntä ja verisuonia)
HUONOT:
(tukkii verisuonet, rasva kertyy varsinkin vatsan seudulle ja maksa ei
toimi kunnolla -> aiheuttaa mm. diabetesta, sydän- ja
verisuonitauteja, Alzheimerin tauti....)
= tyydyttyneet eli kovat eläinrasvat, transrasvat (=piilorasvat), LDL-kolesteroli (vie kolesterolia soluihin)
- rasvainen porsaan- ja naudanliha
- rasvaiset maitotuotteet (rasvainen maito, rasvainen juusto, kuohukerma jne.)
- voi
- valmisruuat (transrasvaa)
- valmismarinadit ja -kastikkeet (transrasvaa)
- kananmunan keltuainen (LDL-kolesterolia, syö max. 6 viikossa)
Eli semmoinen. Katsokaa siis, millaisia rasvoja syötte. :)
Lähiaikoina
on ollut paljon puhetta rasvaa polttavista ruoista. Itse olen syönyt
näitä paljon, ja masusta on lähtenyt melkein 5 senttiä (tietenkin
yhdistettynä muutenkin terveelliseen ruokavalioon ja liikuntaan).
Kaikkien näiden sanotaan siis polttavan rasvaa, mutta tässä kerron myös
muita hyötyjä. Näitä ruokia ovat muun muassa:
Kaurapuuro:
Itse syön kaurapuuroa joka aamu marjojen kera. Kaurasta saa energiaa, se
laskee kolesterolia ja pitää verensokeria tasapainossa.
Pähkinät ja mantelit:
Pähkinät on herkkua. Varsinkin raaka cashew. <3 Raakana pähkinöissä
on kaikki vitamiinit, aminohapot ja hivenaineet tallella, mutta on ne
muutenkin terveellisiä. Rakentaa lihasta, pitää verenpainetta kohdillaan
ja suojaa sydäntä ja verisuonia. :)
Pavut: Itse en oo
hirveesti tykännyt pavuista, mutta kyllä välillä tulee tungettua
johonkin ruokaan. Rakentaa lihasta ja parantaa ruoansulatusta.
Pinaatti ja muut vihreät vihannekset (hapankaali, kurkku, kesäkurpitsa, parsakaali, selleri, salaatti): Kaikki
herkkua, kesäkurpitsaa ja parsakaalia laitan melkein kaikkiin ruokiin,
kurkusta ja selleristä teen usein smoothien (resepti tulee myöhemmin
;)). Pinaattiakin tungen vähän joka paikkaan; puuroihin, smoothiesiin,
ruokiin.. Taistelevat kaikki sydänsairauksia ja ylipainoa vastaan.
Paljon kasvissteroleita. :)
Vähärasvaiset maitotuotteet:
Joka päivä puuroon tai täysjyvämuroihin rasvatonta maitoa, välipalaksi
rasvatonta maitorahkaa tai raejuustoa… Leivän päälle ja naposteltavaksi
ihania vähärasvaisia juustoja. <3 Vahvistaa luustoa ja auttaa
painonpudotuksessa.
Kananmuna: Tää on vähän
kysymysmerkkikohta mulle, koska kananmunien keltuainen nostaa
kolesteroliarvoja jos syö liikaa. Ja tääkin on eläinperäistä rasvaa.
Valkuainen sen sijaan sisältää paljon proteiinia. Syön maksimissaan 4
keltuaista viikossa, koska meillä on muutenkin suvussa paljon sydän- ja
verisuonisairauksia. Teen esim. usein niin että laitan munakkaaseen 2
valkuaista ja vain yhden keltuaisen. :) Rakentaa lihasta.
Kalkkuna, kana ja kala: Vahvistaa
immuunijärjestelmää ja lihasta. Käytän leivän päällä kalkkunaleikettä
ja kanaa syön todella paljon. Rasvaisen porsaanlihan oon jättänyt lähes
kokonaan pois. Joskus syön vähärasvaista jauhelihaa. En oo aikasemmin
oikein keksinyt mitä kalasta vois tehdä, mutta nykyään oon tehnyt niistä
aika hyviä juttuja. Syön paljon tonnikalaa, lohta ja joskus seitiä.
Alempana yks hyvä lohiruoka. :)
Oliivi ja avokado: Laskee
kolesterolia, parantaa immuunijärjestelmää ja polttaa rasvaa (kuulemma
varsinkin vatsan seudulta). Öljyt kannattaa myös vaihtaa näihin. Ite
käytän AINA luomua kylmäpuristettua oliivi- tai avokadoöljyä.
Täysjyvätuotteet: Kuitu
auttaa elimistöä ”suodattamaan” huonot rasvat, jolloin ne eivät
varastoidu kehoon. Ehkäisee myös korkeaa verenpainetta. Täysjyväleipää,
hapankorppua, täysjyvämakaronia ja muuta tulee syötyä aika paljon. :)
Saan noin 30 g kuituja päivässä.
Marjat: NAMINAMI<3
Käytän tosi paljon marjoja. Puurossa, smoothieissa, pirtelöissä ja
sellaisenaan. :) Suojaa sydäntä, parantaa muistia ja näköä.
Tuliset paprikat (chili, habanero, jalapeno..): Nopeuttaa aineenvaihduntaa ja vahvistaa immuunipuolustusta. Ite käytän chiliä aika paljon.
Greipit:
Nopeuttaa ruoansulatusta, varsinkin ennen ruokailua nautittuna. Ite
syön aina juuri ennen isoa lämmintä ateriaa puolikkaan greipin. :)
Kaneli ja kurkuma:
Nopeuttaa ruoansulatusta ja parantaa rasvanpolttoa. Kurkuma on mulle
jotenkin vieras juttu, mutta aitoa ceylon-kanelia laitan usein
smoothieen, puuroon tai rahkan sekaan.
Kahvi ja vihreä tee:
Tukee aineenvaihduntaa. Juon kahvia ja teetä päivittäin. Tee joko
vihreetä tai sitten jotain muuta. Nykyään oon juonut aika paljon
voikukka-takiaisteetä, koska voikukka puhdistaa maksaa, kuten eilisessä
postauksessa kerroin. Teho perustuu karvasaineisiin. :)
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti