13.6.13

Raakakaakao & -cashew

Itse en ollut uskoa, kun ensimmäistä kertaa ostin Big Tree Farmsin raakacashew-pähkinöitä. Jos joku pitää Meiran cashew-pähkinöitä hyvinä... nää on 1000 x paremman makuisia. Meiran pähkinät ei olleet enää mistään kotoisin, suoraan sanottuna täysin mauttomia. Ja maistoin jonkun omituisen teollisen sivumaun, jota ei raaoissa pähkinöissä ollut. Paremman maun lisäksi raa'at cashewpähkinät (ja raakaruoka yleensä) ovat paljon terveellisempiä. Nimitys Raw food tulee nimenomaan siitä, että niihin ei ole lisätty mitään, eikä niitä ole lämmitetty yli 43 asteen. Kuumennettaessa tämän lämpötilan yli ruuan alkuperäiset ravintoaineet haihtuvat, mutta kylmäkäsittelyssä näin ei käy vaan tuotteet säilyttävät uskomattomat ravintoarvonsa. :) 


"Esim. pähkinän kuori poistetaan perinteisiä veitsejä käyttäen, cashew ydintä kuivataan 12-14 tuntia ennen jatkokäsittelyä, cashew pähkinän ympärillä oleva suojakerros hierotaan pois puuvillakäsinein jne. Tuloksena on todella raaka cashew ydin, joka on uskomattoman makea, pehmeä ja valkoinen ... Huomaat varmasti eron muihin "raakoihin" cashew pähkinöihin verrattuna! Cashew-pähkinät ovat täynnä kalsiumia, magnesiumia ja foolihappoa. Ne auttavat pitämään hampaat, ikenet ja luuston vahvoina ja terveinä. Cashew-pähkinöissä on myös korkeat pitoisuudet sydäntä suojelevia tyydyttymättömiä rasvahappoja, kuitua, proteiinia ja sinkkiä." (Xoco.fi)

Pähkinät yleensä, erityisesti raa'at, ovat siis hyvä tapa lisätä hyvälaatuisen ja sydäntä suojaavan rasvan määrää ruokavaliossa. :)


Sitten raakakaakao. Superfoodit.com -sivustolta: "Raaka kaakao on yksi maailman ravinnerikkaimmista ja kompleksisimmista ruoka-aineista. Kaakao sisältää yli 1200 aktiivista ainesosaa ja huikeat 10% kaakaon painosta on antioksidantteja. Tämä vie raa'an kaakaon täysin eri tasolle antioksidanttien läheenä verrattuna käytännössä mihin tahansa muuhun ruoka-aineeseen. Kaakaon sisältämät antioksidanttiyhdisteet (polyfenolit) ehkäisevät erityisesti huonon LDL- kolesterolin hapettumista. Tämä suojelee kehoamme mm. erilaisilta sydänsairauksilta. Polyfenoleilla on myös verta tihentäviä ominaisuuksia, jotka ehkäisevät meitä sydänkohtauksilta. Kaakaon antioksidanttipitoisuutta kuvaa hyvin se, että raaka kaakao sisältää enemmän antioksidantteja kuin mustikka, goji-marja, acai-marja, punaviini ja kranaattiomena yhteensä.



Kaakao ja on loistava lähde erityisesti magnesiumille, raudalle, mangaanille, kromille, rikille, kuparille ja sinkille. Lisäksi kaakao on erittäin hyvä kuitujen lähde. Tämän “Jumalten ruoan” uniikit ominaisuudet linkittyvät kuitenkin kaikkein selkeimmin aivojemme toimintaan ja hyvän olon tuntemuksiimme."

Raakakaakaota saa ainakin kokonaisina papuina, nibseinä (paloja), rouheena ja voina. Mun piti ostaa noita kaakaonibsejä, mutta kotona huomasin ostaneeni kaakaopapuja. Big Tree Farmsin raakakaakaopavut on kuorettomia, mutta silti pinnalla oli jonkinasteinen (kivikova) kuori - en siis voinut napostella niitä samalla tavalla kuin palasia. Mietin, että mitä niiden kanssa nyt teen, sillä en olis jaksanut lähteä takaisin Ruohonjuureen vaihtamaan tuotetta. Olin tekemässä raakasuklaata gojimarjoilla ja raakacashew'llä maustettuna, ja siihenhän tarvittiin kaakaojauhetta + multa löytyi kotoa survin! Jes! Jauhoin sitten pavut itse jauheeksi, ja sain kovat kuorenpalaset pois sihdin avulla. Pelastus. Ja oli ihan uskomattoman hyvää, parasta kaakaojauhetta mitä olemassa on! Olin erittäin tyytyväinen. Raakasuklaan reseptin laitan myöhemmin. ;)

Lisätietoja, mm. joidenkin superfoodien sisältämät (kaikki) ravintoaineet, historiaa yms. voi lukea esimerkiksi sivulta superfoodit.com

Suosittelen lämpimästi super ja raw foodeja kaikille! :) Hinnat vaan on vielä sen verran korkeat, ettei aina ole varaa. :( MUTTA kysynnän kasvaessa hinnat laskevat. ;) Lisää superia myöhemmin: raakasuklaan resepti, gojimarjat, raakakaakaovoi, acai-jauhe, vehnäoras ja paljon muuta. ;)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti